علمی

همه چیز درباره زعفران

تقسیم بندی زعفران معمولا بر اساس طریقه جدا کردن کلاله از خامه زعفران صورت می گیرد که در اینجا به معرفی انواع مختلف زعفران می پردازیم:

زعفران نگین:
زعفران نگین که گاهی زعفران نگینی هم گفته می شود  در ایران به عنوان بهترین نوع زعفران معروف شده است. زعفران نگین دارای انواع مختلفی از قبیل نگین ، شبه نگین، نگین سوپر و… می باشد . زعفران نگین بهترین و گران‌بهاترین نوع زعفران بوده و معمولا جهت صادرات زعفران از این نوع زعفران استفاده می شود و دارای  قدرت رنگ‌دهی بالایی است.

زعفران نگین دارای خصوصیات و مشخصات زیر می باشد :
سه شاخه کلاله از هم کاملاجدا باشد.
انتهای کلاله ها سفید نباشد.
خوش رنگ و خوش شکل باشد.
دارای فرخوردگی نباشد.
تکه های به هم چسبیده در آن وجود نداشته باشد.

زعفران سرگل:
زعفران سرگل، در واقع همان چیزی است که در ذهن اغلب افراد از زعفران وجود دارد. علاوه بر سرگل، عناوین سرقلم، سرریشه و ممتاز را نیز برای این نوع زعفران بکار می‌برند.

زعفران سرگل دارای خصوصیات زیر میباشد:
کلاله ها کاملا از هم جدا است.
کلاله بدون ذره ای سفیدی وکاملا قرمز باشد.
خوش رنگ و خوش شکل باشد.
به هم چسبیده نباشد.
رنگ آن تماما قرمز است.
رشته هاي کلاله ضخيم  است
ميزان کروسين و سافرانال در این نوع زعفران بسیار بالا است.

زعفران پوشال:
زعفران پوشال در واقع بخش کلاله قرمز رنگ رشته زعفران به همراه ۱ تا ۳ میلیمتر از بخش خامه زرد رنگ می‌باشد. از آنجا که نسبت به زعفران دسته، مقدار نسبی کلاله بیشتر می‌باشد قدرت رنگ دهی آن نیز بیشتر است. برخی از افراد به دلیل وصل بودن کلاله به خامه و کاهش احتمال تقلب در زعفران ، این نوع زعفران را ترجیح می دهند، چون احتمال تقلب در آن بسیار کم است روش تشخیص اصل بودن زعفران در آن راحت تر است.ما هم به شما جهت خرید زعفران ،زعفران پوشال را توصیه می کنیم.

خصوصیات زعفران پوشال:
انتهای کلاله، سفیدی دارد.
دارای فرخوردگی است
تکه های به هم چسبیده نداشته باشد.
رشته های زعفران کلاف باشد.
خوش رنگ باشد.

زعفران دسته(دختر پیچ):
زعفران دسته پایه ای ترین و اصلی ترین ترین نوع از انواع مختلف زعفران است که از کنار هم چیده شدن و خشک شدن تمامی یک رشته زعفران (خامه و کلاله با هم) به‌دست می‌آید. بخش خامه معمولا ۳ تا ۵ میلیمتر بوده و بسته به کیفیت زعفران، بخش کلاله می‌تواند از آن کوتاهتر یا بلندتر باشد.که این ویژگی بیشتر به سلیقه فرد پاک کننده زعفران که اغلب خانم ها هستند مربوط می شود.
چنانچه مایل به دریافت تمامی خواص زعفران هستید بهترین نوع زعفران را کارشناسان زعفران دختر پیچ (دسته) می دانند.این نوع زعفران دارای عطر و بوی فوق العاده ای است. چرا که در واقع رشته کامل زعفران است.

خصوصیات زعفران دسته یا دخترپیچ:
انتهای کلاله سفیدی زیادی دارد.
دارای فرخوردگی زیادی است.
معمولا به صورت تکه های جمع شده کنار هم می باشد.
زعفران کاملا کلاف می باشد.
خوش رنگ می باشد.

خامه زعفران:
با جدا کردن کلاله زعفران از خامه، قسمت سفیدی زعفران (خامه) باقی می‌ماند که در ایران به آن زعفران سفید و یا کنج گفته می‌شود. در اروپا این قسمت به‌نام White (سفید) یا Style (خامه) معروف است.

زعفران سفید(کنج):
گاها مشاهده می شود افراد متقلب قسمت سفیدی یا همان خامه زعفران را با رنگ  البالو و یا رنگ خود زعفران رنگ کرده و به جای زعفران نگین به مردم میفروشند به همین دلیل تشخیص زعفران نگین برای افراد عادی کاری سخت است و برای خرید زعفران پوشال پیشنهاد می گردد.

زعفران نرمه( پودر زعفران):
زعفران نرمه که به آن زعفران شکسته نیز گفته می شود. در هنگام جابه جایی  زعفران با حجم بالا، با توجه به فشارها و ضربه های زیادی که به زعفران وارد می شود بر اثر تغییر مکان، مقداری از آن دچار شکستگی، خرد و نرم شدگی می شود. این بخش از زعفران به دلیل آن که ظاهر اصلی و زیبایی خود را از دست می دهد، به دقت جداسازی شده و با عنوان زعفران نرمه ارائه می شود.
زعفران نرمه با قیمتی ارزان تر در بازار به فروش می رسد و بیش تر در مواردی مانند؛ مواد اولیه کارخانه ها، که مشخصات ظاهری و زیبایی محصول اهمیت بالایی ندارد، استفاده می شود.
همچنین در هنگام ممتاز سازی زعفران دسته، در برخی مواقع مقداری از رشته های آن به دلیل قیچی خوردن، ریز شده و به صورت نرمه جمع می شود. این نرمه ها، گاهی با زعفران سرگل نیز همراه می شوند و در گاهی اوقات نیز برای افزایش کیفیت زعفران سرگل، نرمه های زعفران توسط الک از آن ها جدا می گردد و به عنوان زعفران نرمه بسته بندی و وارد بازار می شود.

خواص زعفران:

  • در کاهش فشارخون در افراد مبتلا به افزایش فشارخون مؤثر است.
  • در ادم و ضایعات نخاعی مؤثر و مفید است.
  • اکسیژن پلاسمای خون را افزایش داده و خاصیت ضد سرطانی دارد.
  • کاهش تری گلیسیرید و کلسترول خون را باعث می شود.
  • خاصیت ضد درد و ضد دپرسیون دارد.
  • خاصیت ضد سم و ضدعفونی کنندگی دارد.
  • خاصیت ضد اسپاسم دارد.
  • ضد تومور است و رادیکال های آزاد خون را خنثی می کند.
  • ضد نفخ و مقوی معده است و هضم غذا را آسان می کند.
  • مقوی قلب است.
  • قوای مغزی را تقویت نموده، مقوی و محافظ اعصاب است.
  • معرق و قاعده آور است.
  • مسکن و مقداری مخدر است.
  • محرک و مقوی رحم است.
  • خلط آور و بند آورنده خونریزی است.
  • برای تسریع در بیرون ریختن دانه های سرخک تجویز می شود.
  • زعفران فرح آور است و برای تقویت حواس بسیار مفید است.
  • مقوی کبد است و کلیه و مثانه را پاک می کند.
  • محرک قوای جنسی است.
  • مقوی جهاز تنفسی است.
  • مصرف زعفران در موارد سخت زایی اثربخش بوده و تجویز می گردد.
  • استشمام زعفران خواب آور است.
  • خوردن زعفران مخلوط با عسل برای خرد کردن سنگ مثانه مفید است.
  • استفاده از محلول زعفران بر روی پیشانی باعث کاهش سردرد می شود و دید چشم را تقویت می کند.
  • شیاف آن برای کاهش درد رحم مؤثر است.
  • زعفران ضد اسپاسم است.
  • در تسکین بیماری آسم و سیاه سرفه و نیز سرفه های ناشی از برونشیت بسیار مفید می باشد.
  • زعفران ضد تشنج بوده و برای بیماری هیستری مورد استفاده دارد.
  • مصرف زعفران در رفع تشنجات معده اثربخش است.
  • زعفران ادرارآور و شستشو دهنده مثانه است.
  • زعفران در رفع جوش و خارش چشم اثربخش است.
  • مخلوط زعفران با فرفیون به صورت ضماد برای کاهش درد مفاصل و نقرس تجویز می شود.
  • برای درمان زخم های داخلی و جوش های احتمالی در داخل رحم مخلوط زعفران و موم عسل بسیار اثربخش است.
  • مصرف زعفران خاصیت ضدافسردگی دارد.
  • مصرف زعفران از کاهش هموگلوبین و گلبول های سفید درا فراد سرطانی جلوگیری می کند.
  • زعفران گردش خون چشم را بهبود می بخشد.
  • زعفران به عنوان یک گیاه دارویی می تواند جانشین داروی ضدافسردگی ایمی پرامین شود.

 

نکات احتیاطی:
برای خانم های باردار و کودکان زیر دو سال منع مصرف دارد. مقدار مصرف زعفران در طول 24 ساعت باید کمتر از 0/ 5 گرم بوده و مصرف بیش ازحد آن مجاز نمی باشد.

شرایط نگهداری زعفران:
بهترین شرایط نگهداری زعفران در محیط هایی دور از نور و رطوبت می باشد. شرایط مطلوب نگهداری زعفران در درجه اول ظروف فلزی و بعد ظروف شیشه ای رنگی است. ظروف پلاستیکی برای نگهد اری آن مناسب نیستند زیرا در مدت کوتاهی اسانس آن کم شده و از مرغوبیت آن کاسته می شود. بهتر است زعفران در موقع مصرف پودر شود و یا پودر آن در زمان کوتاهی مصرف شود چون اسانس معطر آن از پودر زودتر تبخیر می شود.

نحوه مصرف زعفران:
میزان مصرف زعفران به نسبت وزن بدن روزانه 2-5/0 گرم می باشد. برای تهیه دم کرده زعفران از دو گرم پودر آن در یک لیتر آب استفاده می شود که از این دم کرده هر 4 ساعت یک بار و به اندازه نصف لیوان مصرف می شود.

 

 

شما می توانید زعفران اعلا و خوشرنگ را از فروشگاه بیرناب تهیه کنید.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *